Festmat

När man ska till och bjuda på fest är en av de absolut viktigaste ingredienserna för en lyckad tillställning maten. Vad man väljer att bjuda på kan såklart variera väldigt mycket. Dock finns det vissa typer av mat som är mer vanligt förekommande än andra.

Något som är väldigt vanligt när det kommer till festmat är snittar av olika slag, vilka lämpar sig särskilt väl för större tillställning med många gäster. Det roliga med snittar är att de i princip kan se ut hur som helst och också i princip innehålla vad som helst. Ett vanligt sätt att göra snittar är att fylla ett tunnbröd med någon form av fyllning som sedan rullas ihop och skärs upp i mindre bitar. En annan variant kan vara att skära ett bröd i små bitar och därefter lägga lite olika ingredienser på denna.

Snittar och canapeerKanapéer påminner till stor del om snittar och kan egentligen sägas vara varianter på en och samma sak. Kanapéer ses dock ofta som lite lyxigare.

Vare sig man väljer att göra snittar eller kanapéer så är det som sagt egentligen bara fantasin som sätter gränser vad gäller ingredienser. Man kan till exempel ha lax, skaldjursröra, räkor, rom eller någon annan typ av fisk på sina snittar eller kanapéer. Skinka, korv, ost eller något annat traditionellt pålägg fungerar också bra, gärna tillsammans med någon grönsak.

Buffé eller liknande är en annan typ av mat som lämpar sig väldigt bra för fest. Ett bra tips är att göra ordning så mycket som möjligt i förväg så att man sedan bara kan ställa fram allting när det är dags. Olika typer av kallskuret, pajer, lax, räkor samt olika typer av sallad är några exempel på vad en buffé kan innehålla. En annan klassiker på fest är så klart smörgåstårta som nästan alltid är väldigt gott och lämpar sig utmärkt för fest.

Vill man göra något varmt till festen är ett bra tips att göra någonting som går enkelt att göra i stor skala som till exempel en soppa, gryta eller liknande, som gästerna enkelt själva kan servera sig.

Vad gäller efterrätter och dylikt så är pajer eller någon form av tårta något som är vanligt på fest och som alltid fungerar. Fördelarna med bägge dessa är att de kan göras i förväg och sedan bara ställas fram till gästerna när det är dags för efterrätt och dessert.